דיאטות דלות קלוריות עלולות לפגוע בבריאות הנפשית
מחקר חדש מגלה את הקשר בין דיאטה לבריאות נפשית
מחקר חדש שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת טורונטו בקנדה מצא כי דיאטות דלות קלוריות, אשר מאומצות על ידי רבים למטרות ירידה במשקל או בריאות, עשויות להשפיע באופן שלילי על הבריאות הנפשית. המחקר, אשר ניתח נתונים של יותר מ-28 אלף אמריקאים בוגרים בין השנים 2007-2018, מבסס קשר בין סוגי דיאטות שונות לבין תסמיני דיכאון.
ממצאי המחקר
המשתתפים במחקר נשאלו אם הם עוקבים אחרי דיאטה כלשהי ומילאו שאלון להערכת תסמיני דיכאון (PHQ-9). תוצאות המחקר העלו כי אנשים בדיאטות דלות קלוריות דיווחו על ציונים גבוהים יותר בשאלון הדיכאון, עם עלייה של 0.29 נקודות בהשוואה לאנשים שלא היו בדיאטה. בקרב אנשים עם עודף משקל, הפער היה משמעותי עוד יותר, עם עלייה של 0.46 נקודות בדיאטות דלות קלוריות ו-0.61 נקודות בדיאטות המגבילות רכיבים תזונתיים.
גברים בסיכון מיוחד
ממצא מדאיג נוסף כולל את ההשפעה על גברים. כל שלושת סוגי הדיאטות שנבדקו היו קשורים לעלייה בתסמינים גופניים של דיכאון כמו עייפות והפרעות שינה. בנוסף, הדיאטות המגבילות רכיבים תזונתיים הובילו גם לעלייה בתסמינים קוגניטיביים-רגשיים, כמו מצב רוח ירוד וקשיי ריכוז. החוקרים מסבירים כי לגברים יש צרכים תזונתיים גבוהים יותר, מה שמקנה להם רגישות רבה יותר לחסרים תזונתיים.
חשיבות הממצאים
פרופ' סומנטרה ריי, המנהל המדעי של NNEdPro, מדגיש את החשיבות של דיאטות מאוזנות ובריאות לבריאות נפשית תקינה. הוא מזהיר כי דיאטות דלות ברכיבים חיוניים כמו חומצות שומן אומגה-3 וויטמין B12 עשויות להגביר תסמיני דיכאון.
סתירות במחקרים קודמים
הממצאים במחקר זה סותרים מחקרים קודמים אשר טוענים שדיאטות דלות קלוריות משפרות את תסמיני הדיכאון. החוקרים מצביעים על כך שהסתירה עשויה לנבוע מהמגבלות של מחקרים קודמים, אשר נוהלו בעיקר כניסויים מבוקרים, שבהם צריכת רכיבים תזונתיים הייתה מאוזנת.
צורך במחקרים נוספים
למרות חשיבות הממצאים, החוקרים מציינים כי מדובר במחקר חתך שאינו יכול להוכיח קשר סיבתי. הם קוראים לעריכת מחקרים נוספים שיבחנו את השפעת דיאטות במציאות, במיוחד בהתמודדות עם אתגרים כמו חסרים תזונתיים.
מסר מרכזי
בסופו של דבר, דיאטה בריאה ומאוזנת יכולה לתרום לבריאות הנפשית, בעוד דיאטות מגבילות עלולות להחמיר את המצב. החוקרים ממליצים לשקול המלצות תזונתיות מותאמות אישית על פי מגדר ומשקל הגוף, על מנת לצמצם את הסיכון לדיכאון.
המחקר פורסם בכתב העת BMJ Nutrition, Prevention & Health