2025-03-27 15:32:00
מהעושר לקשיים: סיפורה של נאורו, אי השפע שהפך לנטוש
ההיסטוריה הכלכלית של נאורו
נאורו, אי קטן במיקרונזיה ואי בדרום-מערב האוקיינוס השקט, היה במשך זמן רב המדינה העשירה ביותר בעולם במונחים של תמ"ג לנפש. בעשורים הקודמים, התושבים נהנו מעושר שהתבסס על כריית פוספטים, חומר דשן שהפך את נאורו למוקד משיכה כלכלי. בזכות התמ"ג הגבוה שלה, נאורו דורגה כמדינה עם ההכנסות הכי גבוהות, ממש אחרי ערב הסעודית. בשיאה, שיעור ההשתתפות בשוק העבודה היה כ-20%, כש-4,000 תושבי האי לא נדרשו לעבוד.
התמוטטות הכלכלה
עם הזמן, הפוספטים – שנוצרו ממיליוני שנות מצבורי גללי ציפורים – אוזלו, והאי החל להתמוטט כלכלית. הבריטים, האוסטרלים והניו-זילנדים ניצלו את משאבי האי במשך עשרות שנים, אך ככל שהמאגרים התדלדלו, כלכלת נאורו החלה לבצע צעדים נואשים, כולל הפיכתה למקלט מס ולסקירת דרכונים.
אף שכריית הפוספטים חודש ב-2005, התוצאות לא הצדיקו את ההשקעה, כשהמרבצים החדשים צפויים להחזיק מעמד רק כ-30 שנה נוספות. כיום, 58% מהתקציב של נאורו מתבסס על מתקני הכליאה של פליטים שמעפילה אוסטרליה, דבר שמקנה למדינה הכנסה חשוב אך לא קבועה.
בעיות בריאותיות
כיום, בעיות הבריאות מהוות אתגר משמעותי עבור תושבי נאורו. למעלה מ-70% מהאוכלוסייה סובלים מהשמנת יתר, ושיעור המעשנים באי עומד על 48.5%. בנוסף, נאורו מתמודדת עם אחוז גבוה במיוחד של חולי סוכרת מסוג 2, ובעלות ממוצעת של תוחלת חיים של 58 שנים לגברים ו-65 שנים לנשים.
עזרה ובינלאומיות
בנוסף למצב הכלכלי הקשה, נאורו נחשבת לידידה גדולה של ישראל. היא תומכת במדינת ישראל בגופים בינלאומיים, לרבות האומות המאוחדות, והכירה בירושלים כעיר הבירה של ישראל בשנת 2019.
מסקנות
נאורו, האי שנראה כמו גלויה חיה עם חופים לבנים ושוניות מרהיבות, עבר מהמאושר לדרכי ייאוש. מהגאווה הכלכלית ששחררה את תושבי האי מהמעמסה של עבודה, הוא הפך לאי שבו תושביו מחפשים מוצא מעוני ובדידות. עם העבר המפואר והעתיד הלא ברור, סיפורו של נאורו הוא תזכורת כואבת לעושר אבוד.