פסיכולוג שטען לחוסר מוכנות של אמ"ן למלחמה – לא זכה להקשיב: 'המודיעין מתעלם מהיבטים פסיכולוגיים

2025-02-28 08:49:00

כשקראתי את התחקיר הצה"לי, שערותיי סמרו שוב

דו"ח על חוסר המוכנות של אמ"ן למלחמה

ד"ר עופר גרוזברד, פסיכולוג קליני, שטרם השבעה באוקטובר הוזמן לייעוץ לחטיבת המחקר באמ"ן, היה בין הראשונים להתריע על חוסר המוכנות של הארגון למלחמה. גרוזברד שלח מכתב לבכירים באמ"ן ובו דיבר על ליקויים חמורים בהכנה למלחמה, אלא שמכתבו הוביל לפיטוריו.

התעלמות מההיבטים הפסיכולוגיים

לאחר פרסום התחקיר הצה"לי על הכשלים במודיעין שהובילו לאירועים ב-7 באוקטובר, גרוזברד מדגיש שוב את הצורך להכיר בהיבטים פסיכולוגיים-רגשיים. "כשהקראתי את התחקיר הצה"לי, שערותיי סמרו שוב", טוען גרוזברד. "בכל התחקיר לא הייתה מילה אחת על ההיבטים הפסיכולוגיים-רגשיים שתרמו למחדל".

הכשלים בהבנת כוונות האויב

לשיטתו, הכשלים במערכת הביטחון נובעים מניסיון להבין את כוונות האויב. "אויבינו עולים עלינו בעשרות מונים ביכולת המניפולטיבית שלהם", אומר גרוזברד. הוא מצטט את שמעון פרס, שאמר כי אינו קורא דוחות מודיעין מאחר שלדבריו, המודיעין אינו מסוגל לנבא כלום. "די להקשיב למה שהאויב אומר", מוסיף גרוזברד, שמביא דוגמה מהביוגרפיה של אבו עלא, הנושא ונותן המרכזי של ערפאת.

התרבות הישראלית מול הערבית

גרוזברד מדגיש את הפער המנטלי התרבותי בין ישראלים לערבים. "בחברות מסורתיות-קולקטיביות, הילדים לומדים מגיל צעיר את אומנות המניפולציה", הוא אומר. לדבריו, אנשים מאמצים גישה פסימית יותר כאשר מתמודדים עם חברה אחרת, בעוד שהישראליים נוטים לחשיבה אופטימית יתרה.

הצורך בשינוי הגישה

גרוזברד מציע להפסיק לנחש את כוונות האויב ולהתמקד ב'זרמי עומק' קבועים, אשר לא משתנים לאורך זמן. הוא מציע לשים דגש על ארבעה אינדיקטורים:

  1. האמנה של האויב.
  2. התעצמות צבאית, שמעידה על כוונות.
  3. אימונים מתמשכים של כוח האויב.
  4. הצהרות להשמדת ישראל.

מסקנות

לסיכום, גרוזברד טוען כי ישראל חייבת לאמץ עמדה פסימית ולפסול את הפרשנות של כוונות האויב. "נדרש שנכיר במגבלות שלנו ונשנה את גישתנו, אחרת נמשיך ליפול לאותן מלכודות", הוא מזהיר.

תגיות: מודיעין, אמ"ן, מלחמה, פסיכולוגיה, בטחון, ארגון

Scroll to Top