דילוג לתוכן

איראן ממשיכה לסרב למו"מ עם ארה"ב: המצב הכלכלי בשיאו, הציבור מתוסכל חריף

2025-03-03 07:07:00

בזמן שהכלכלה קורסת: איראן מסרבת לנהל מו"מ עם ארה"ב

משבר כלכלי חמור באיראן

המשבר הכלכלי באיראן מגיע לשיאים חדשים, והשלטון במדינה מתמיד בסירובו לנהל משא ומתן עם ארצות הברית. ההדחה האחרונה של שר הכלכלה האיראני, עבדול-נאסר המתי, מעלה שאלות רבות לגבי יכולתה של הממשלה להתמודד עם המשבר המתמשך. בני סבטי, חוקר תוכנית איראן במכון INSS, טוען כי ההדחה כמעט ולא תשפיע על המצב הקיים. "הממשלה הזאת היא בעצם ממשלת פייק; הפקידים לא באמת מחליטים, הם רק משמשים כפקידי ממשל," מסביר סבטי.

המערכת הפוליטית באיראן

סבטי מוסיף כי המנהיג העליון עלי חמינאי והיועצים שלו הם האחראים על קבלת ההחלטות במדינה. לדבריו, "הרוב מגיעים ממשמרות המהפכה, כך שזה למעשה משטר צבאי." הוא משווה את המערכת הפוליטית באיראן למערכת המוכרת במערב ומדגיש כי הפקידים עובדים עבור המנהיגים ולא עבור הציבור.

חולשת השלטון

נשיא איראן מסעוד פזשכיאן טוען כי המצב הנוכחי קשה יותר ממלחמת איראן-עיראק, דבר שמעיד על חולשת השלטון. "הריבים הפנימיים, השחיתות והמחלוקות בין עניים לעשירים, כל אלה מעידים על חוסר הסולידריות," מציין סבטי. פזשכיאן אף מבקר את המנהיג העליון בהצהרה על רצונו לקיים שיחות עם ארצות הברית, אך מדגיש כי המנהיג לא מרשה זאת.

מציאות היום-יום

המציאות היומיומית באיראן קשה מאוד. דווח כי במקומות רבים בטהרן ישנם הפסקות מים תכופות, דבר שגורם לתסיסה בקרב הציבור. "הקהלים מדווחים על כעס הולך וגובר כלפי המצב," מוסיף סבטי, "והם משתפים סרטונים ברשתות החברתיות כדי להראות את הקושי בו הם חיים." למרות הכעס, עדיין לא נראית התארגנות משמעותית נגד המשטר, מה שמעיד על חולשה פנימית.

עתיד כלכלי עגום

קל לראות שהעתיד הכלכלי של איראן נראה עגום. סבטי מציין כי אם לא יקרה שינוי מדיני משמעותי, המדינה עלולה לעבור חודשים קשים. "התחילו לחלק תלושי מזון לשבע עשירונים בחברה האיראנית, כ-60 מיליון איש מחויבים לקבל סיוע מינימלי," הוא מסביר.

ניתוח פוליטי

סבטי גם מציין כי המשטר האיראני רואה בעימות בין רוסיה לאוקראינה הזדמנות. "הם מרוצים מהמצב, כי אם רוסיה תצא מנצחת, ייתכן שהסנקציות על רוסיה יתבטלו והם יוכלו לקבל את הכספים עבור הכטב"מים שסיפקו."

סיכום

בשלב זה, המצב הכלכלי החמור באיראן והסירוב למו"מ עם ארצות הברית מעידים על חולשה עמוקה במערכת השלטון. הציבור נוכח במציאות קשה, אך עדיין לא נראה שיש כוחות שיארגנו התנגדות משמעותית.

תגיות: איראן, משבר כלכלי, יחסי איראן-ארצות הברית, מסעוד פזשכיאן, בני סבטי

Scroll to Top