2025-03-02 05:00:00
איך משקמים את היישוב הכי הרוס במדינה?
הביקור הראשון שלאחר המלחמה
ביום חמישי האחרון בפברואר, 260 תושבי קיבוץ מנרה הגיעו לביקור ראשון בבתיהם מאז פרוץ המלחמה. מזג האוויר היה נעים, אך מהכניסה ליישוב המראות השתנו: בתים ומבני ציבור הרוסים, צמחייה שרופה וכבישים מפורקים. תושבי הקיבוץ פונו ב־8 באוקטובר 2023, לאחר שחזבאללה הצטרף לפעולות חמאס.
הנזקים במנרה
מנרה, יחד עם מטולה, ספג את אחד מהנזקים הגדולים ביותר בישראל מאז תחילת המלחמה. לפי נתוני הקיבוץ, 240 טילים ורקטות פגעו בשטחו, מהם 96 מתוך 154 בתי המגורים. 57 מבנים אינם ניתנים לשיקום ויועדו להריסה, בעוד 39 מבנים נוספים מצויים במצב מורכב.
הדילמות שקשורות בשיקום
תהליך השיקום כולל שאלות רבות: האם לבנות את הבתים החדשים על צלע ההר הפונה ללבנון או להעתיקם למקום אחר? כיצד מייצרים מיגון אפקטיבי? והאם הגיע הזמן לבנות במנרה, לראשונה, בתים צמודי קרקע?
עידו שלם, האחראי על שיקום הקיבוץ, אומר: "אנחנו צריכים למצוא פתרונות לכ־40 משפחות ולעשות את זה עד פתיחת שנת הלימודים. זה יעד קשוח מאוד, וברור לנו שאם הקיבוץ לא יחזור לחיים עד אז, הוא לא יחזור לחיים בכלל."
התמודדות עם ההשלכות הביטחוניות והחברתיות
הירי המאסיבי על מנרה נבע מהכנת חזבאללה לפלישה לישראל. המתח הביטחוני והעובדה שהאזור צפוי לעוד איומים משפיעים על תהליך השיקום ועל רצון המשפחות לשוב לביתם. תושבים רבים חוששים לעזוב את השכונות שהוכפו עליהם על ידי הירי הישיר.
עתיד הקיבוץ
הקהילה בוחנת כעת אופציות רבות לשיקום. בנוסף לבניית תשתיות חדשות, מוחלט לשקול שינויים בתכנון העירוני שיכללו רעיונות כגון בניית בתים פחות פרבריים ובסיסיים שמתאימים למצב הנתון.
סיכום
מצבה של מנרה מהווה דוגמה לבעיות מורכבות רבות במהלך תקופה מאוחרת זו. השאלות שצצות הן לא רק ארכיטקטוניות אלא גם חברתיות וכלכליות, והשפעתן על תושבי הקיבוץ עשויה להיות מכרעת.
תגים: מנרה, שיקום קיבוץ, מלחמה, חזבאללה, טילים, מבני מגורים, תשתיות, דילמות ביטחוניות