דילוג לתוכן

החוקרים גילו: הגן ASAH1 מציע תקווה חדשה במאבק נגד מחלת כבד שומנית לא אלכוהולית

2025-03-07 03:50:00

החוקרים מצאו כי הגן ASAH1 ממלא תפקיד מגן מכריע במניעת התקדמות של מחלות כבד שומניות לא אלכוהוליות

חוקרים מאוניברסיטת יוסטון מצאו כי הגן ASAH1 ממלא תפקיד חשוב במניעת התקדמות מחלות כבד שומניות לא אלכוהוליות (NAFLD) לצורות חמורות יותר של מחלה. הממצאים פורסמו בכתב העת האמריקאי לפתולוגיה והם עשויים להוביל לאסטרטגיות טיפוליות חדשות עבור חולי NAFLD.

NAFLD: מחלה במגמת עלייה

הכבד פועל כמעבד כימי בגוף, אך כיום, אורח חיים לקוי הכולל תזונה לא בריאה וחוסר פעילות גופנית עלולים להוביל להצטברות שומן בכבד. ההערכות מדברות על כ-100 מיליון אנשים בארצות הברית ו-25% מהאוכלוסייה מושפעים מ-NAFLD. 25% מחולי NAFLD עלולים להתקדם לשלב חמור יותר הכולל דלקת בכבד (NASH) וצלקות, מה שעלול להוביל לשחמת או סרטן כבד.

תפקידו של ASAH1

במחקרם, החוקרים זיהו את ASAH1 כגן ליזוזומלי משמעותי המתואם עם שלבי מחלת NAFLD. ד"ר יאנג ג'אנג, החוקר הראשי, ציין כי מחקר זה הוא הראשון להדגים כיצד ASAH1 משפיע על עיבוד השומנים בתאי הכבד וכיצד הוא משפיע על התקדמות המחלה.

ממצאים מרכזיים

  1. השפעת מחסור ב-ASAH1 – החוקרים מצאו כי הסרת הגן ASAH1 מתאי הכבד הביאה להחמרה בנזקי הכבד, דלקת ופיברוזיס במודל של NAFLD.
  2. קשר עם מטבוליזם של כולסטרול – ממצאים נוספים הראו כי מחסור ב-ASAH1 הגביר את הצטברות השומנים המזיקים והשפיע באופן ספציפי על רמות הכולסטרול, בעוד שרמות הטריגליצרידים לא שונו.

הזדמנויות טיפוליות חדשות

ממצאים אלו מצביעים על כך ש-ASAH1 ממלא תפקיד קרדינלי במניעת ההתקדמות מ-NAFLD לצורות חמורות יותר על ידי ויסות הומאוסטזיס של השומנים בכבד. החוקרים מצאו כי ניטור רמות ASAH1 עשוי להיות כלי חשוב לזהות חולים בסיכון גבוה להתקדמות המחלה ולהתאים להם טיפולים מותאמים יותר.

ד"ר מיו וואנג, חוקר נוסף מהאוניברסיטה, הוסיף כי הסכנה הגדולה של NAFLD היא התקדמותה ללא טיפול, דבר המצביע על צורך רב במציאת טיפולים פרמקולוגיים חדשים שיכולים למנוע סיבוכים כגון שחמת וסרטן כבד.

סיכום

תגליות אלו מציעות תקווה חדשה לחולים הסובלים ממחלות כבד מטבוליות. המידע אודות תפקיד ASAH1 בכבד עשוי להוביל לגישות טיפוליות חדשניות ולהבנה מעמיקה יותר של מחלת NAFLD.

תגים

ASAH1, NAFLD, מחלות כבד, הומאוסטזיס, גנטיקה, תערבות טיפולית, רפואת כבד

Scroll to Top