2025-03-07 03:13:00
נשים בהריון שנוטלות אקמול – מגבירות את הסיכוי להרפעת קשב וריכוז אצל התינוק: מחקר
חשש מהשפעות ארוכות טווח של אקמול על התפתחות ילדים
מחקר חדש שפורסם בכתב העת Nature Mental Health מעלה חששות לגבי השפעות ארוכות הטווח של נטילת אקמול (אצטמינופן) במהלך ההיריון. לפי הממצאים, נטילת התרופה עלולה להעלות משמעותית את הסיכון להתפתחות הפרעת קשב וריכוז (ADHD) אצל הילדים.
ממצאי המחקר
החוקרים בדקו דגימות דם מ-307 נשים הרות בין השנים 2006 ל-2011, וגילו כי שיעור האבחון של ADHD אצל ילדים שאימא שלהם נטלה אקמול במהלך ההיריון היה 18%, לעומת 9% בקרב ילדים שאימא שלהם לא השתמשה בתרופה.
בנוסף, נמצא כי הסיכון לאבחון ADHD היה גבוה פי שלושה אצל ילדים שבדם אימהותיהם נמצאו רמות מדידות של אצטמינופן. מעניין לציין כי בנות היו בסיכון גבוה פי שישה לפתח ADHD אם האמא נטלה אקמול במהלך ההיריון, בעוד שההשפעה אצל בנים הייתה פחות בולטת.
אקמול בשימוש רחב
אקמול, הידוע גם בשם פרצטמול, משמש להקל על חום, כאבי ראש, כאבי שרירים וכאבי מחזור, והוא המרכיב הפעיל בטיילנול. מחקרים מצביעים על כך שכ-40% עד 60% מהנשים ההרות נוטלות טיילנול בשלב כלשהו של ההיריון.
הקריאה להערכה מחודשת
ד"ר ברנן בייקר, חוקר ראשי במכון המחקר של בית החולים לילדים בסיאטל, ציין כי מחקרים קודמים התבססו על דיווח עצמי, דבר שעשוי שלא לשקף במדויק את השימוש בפועל באצטמינופן. ד"ר שילה סאטיאנאראיאנה, רופאת ילדים במכון, הדגישה כי אצטמינופן מעולם לא נבדק לעומק לגבי השפעותיו הארוכות טווח על התפתחות מערכת העצבים.
ממצאים קודמים ועמדת ה-FDA
מחקרים קודמים על הקשר בין שימוש באקמול במהלך ההיריון להתפתחות ADHD הניבו תוצאות מעורבות. לדוגמה, מחקר שוודי גדול לא מצא כל קשר, בעוד שמחקר נורווגי זיהה קשר מובהק בין השניים. בשנת 2015, מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) ציין כי המחקרים הקיימים על בטיחות השימוש בטיילנול בזמן הריון "מוגבלים מדי" כדי לתת המלצות חד משמעיות, אך המליץ לנשים הרות להתייעץ עם רופא לפני נטילת התרופה.
סיכום
בשל אי-הוודאות שקשורה לשימוש בתרופות נגד כאבים במהלך ההיריון, מומלץ לנשים בהריון לדון תמיד עם אנשי מקצוע רפואיים לגבי השימוש בתרופות השונות.
תגיות
אקמול, פרצטמול, הריון, ADHD, מחקר רפואי, בריאות הילד, FDA