דילוג לתוכן

זינוק דרמטי במחלת השעלת בישראל: אלפי מקרי הדבקה חדשים וחשש מהתפשטות נוספת

2025-03-10 09:14:00

השעלת ממשיכה להשתולל: זינוק של אלפי אחוזים במספר הנדבקים בישראל

עליה חדה במספר הנדבקים

מנתוני משרד הבריאות עולה כי בשנה החולפת הייתה עלייה מדאיגה בהדבקות במחלת השעלת. במהלך שנת 2024, 4,354 בני אדם נדבקו בשעלת, מה שנחשב לקפיצה של כ-4,000% לעומת 2023 בה דווחו יותר מ-1,500 מקרים. גם בשנת 2023 חווה העלייה תלולה, עם גידול של למעלה מ-7,000% בהשוואה לשנת 2022. האזורים שבהם נצפתה התחלואה הגבוהה ביותר השנה כוללים את באר שבע, אשקלון, ירושלים, חיפה ותל אביב.

מקרי מוות ותנאים רפובליקאיים

העדכון האחרון של משרד הבריאות על המגפה פורסם לאחר המקרה הטרגי של מותו של תינוק מהמחלה, כתוצאה מכך שאימו לא התחסנה במהלך ההיריון. זהו המקרה השלישי של מוות כתוצאה מהשעלת מאז 2023. במשרד הבריאות ממליצים על חיסון תינוקות וחיסון נשים בהריון בשלב השלישי של ההיריון, על מנת למנוע הידבקויות מסוכנות.

פערי חיסונים וראיות קשות

המלצות משרד הבריאות לא תמיד מיועדות למימוש, במיוחד בעיתות חירום, כשהורים ואנשי צוות רפואי מגויסים לשירות פעיל. תוצאה מכך היא מאות אם לא אלפי תינוקות שאינם מחוסנים, מה שמוביל לשרשרות הדבקה מסוכנות. במשרד הבריאות מנסים להתמודד עם בעיית "כיסי חיסונים", במיוחד בשכונות חרדיות, שם קיים סירוב להתחסן, דבר שמגביר את התפשטות המחלה.

מחלת השעלת: מה זה ואיך מזהים

שעלת, הידועה גם בשמות "מחלת מאה הימים", נגרמת מחיידק בורדטלה פרטוזיס. היא נחשבת לאחת המחלות הקטלניות בעולם, במיוחד עבור תינוקות, ובתחילת המאה הקודמת הייתה גורם מרכזי בתמותת תינוקות עד להקדמת החיסון שהביא לירידה משמעותית בהדבקות ובתמותה.

תסמיני המחלה

השעלת מתפתחת בשלושה שלבים:

  1. שלב ראשון – נזלת והפרשות מהעיניים.
  2. שלב שני – שיעול התקפי ממושך עם הקאות והפסקות נשימה בתינוקות.
  3. שלב שלישי – שיעול שממשיך לאורך זמן.

התמודדות עם המגפה וצעדים מניעתיים

בכדי למנוע את השפעת השעלת, מומלץ להקפיד על מתן חיסונים בזמן לכל הילדים. החיסון ניתן בגילאים חודשיים, 4 חודשים, חצי שנה, שנה, ובכיתות א' וח'. בנוסף, כל מבוגר מגיל 18 ומעלה מתבקש להתחסן לפחות פעם אחת נוספת.

קריאה לפעולה

לאור העלייה החדה במספר המקרים ותנאי החירום במחלקות טיפול נמרץ, ישנה חשיבות רבה להקפיד על חיסונים ולהיות מודעים לאמצעי מניעה כדי להקטין את הסיכון להדבקות נוספות בשעלת.

תגיות: משרד הבריאות, חיסונים, שעלת

Scroll to Top