הכנת שמן פטשולי באינדונזיה: סרטון שמצביע על מחיר סביבתי
תהליך הדיסטילציה ומרכיבי שמן הפטשולי
בשעות הלילה, הארונה וחמי שלו עבדו במרץ על דיסטילציה של צמחי פטשולי מיובשים, תוך שהוסיפו עצים לתנור, וטיפות שמן הפטשולי הטרי טפטפו לתוך בקבוקי פלסטיק. הם חוו תחושת סיפוק כאשר ראו את מיכל המילוי מתמלא בשמן עבה ועשיר, סימן לפטשולי איכותי, תוצאה של עבודה קשה ודקדקנות. הארונה, בן 42, הוא חקלאי פטשולי בסימבורו, תת אזור בסולאווי המערבי. הוא וחמי מחכים בתור במשך מספר שבועות לעבד את הקטיף שלהם במפעלי דיסטילציה פשוטים, שנסיעה אליהם לוקחת כשעה.
עלייה בביקוש ותוצאות סביבתיות
הביקוש לשמן הפטשולי גבר בעשור האחרון, וכך גם מספר החקלאים באזור הגדלים ומעבדים אותו. אולם התופעה נושאת עמה צד אפל, שכן יערות הגשם העצומים של אינדונזיה נחרבים כדי לפנות מקום לחקלאות פטשולי. אובדן כל כך גדול של מערכת אקולוגית חיונית מגביר את הסיכון להחלקות קרקע. פטשולי, שמקורה בדרום מזרח אסיה ונחשב לחומר מפתח בתעשיית הריחות והקוסמטיקה, מהווה כיום כ-80% מהשוק העולמי, עם מחירים שעשויים להגיע ל-2.4 מיליון רופיה לאק"ג (147 דולר).
תופעות לוואי סביבתיות
החקלאות הפשטולית מפנה שטחים נרחבים מהיערות, מה שמוביל להחמרת יציבות קרקעות. אנשי סביבה זוקפים את הביקושים הגבוהים גם כגורם להחלקות קרקע. ממשלת סולאווי המערבי הזהירה כי נטיעת פטשולי באזורים שהספים חדים עלולה להוביל לקריסה וגאות של מים, מה שיכול להיראות פוגע עבור כל מי שנמצא בסמוך.
החיפושים אחר חלופות ברות קיימא
החקלאי מדי, בן 36, גידל פטשולי בשטח של דונם אחד עם משפחתו. הוא עשה שינוי מגדילת ציפורן לפשטולי, לאחר שציין שהמחירים בשוק ירדו בהדרגה. פטשולי, שניתן לגדל אותו פעמיים באותו שטח, מחייב את החקלאים לפנות מחדש שטחים יער כדי להמשיך לגדול, מה שמחמיר את הבעיה של בירוא יערות.
זולקיפלי מנגאזאלי, מנהל סוכנות הסביבה של סולאווי המערבי, ציין כי העניין קשה לעכל: "אם יקרה שיטפון, כולם בסביבה יושפעו." הוא הציע שצריך לחזק תעשיות חקלאיות יותר בת קיימא כמו נטיעת עצי דוריאן, שיכולים לתמוך בכלכלה המקומית לאורך זמן.
במקביל, החקלאים ממשיכים לעסוק בעבודותיהם, מבלי לדעת היכן תגיע התוצר הסופי של השמן, שמזמן רב לא חוזר אליהם ובמהרה נגמר.
הדרך בה יבחרו לחקלאים החיים בסימבורו להמשיך להתפרנס יכולה להוות השפעה משמעותית על הסביבה, והם יצטרכו לשקול האם לאמץ שיטות חקלאיות יותר קיימות ומאוזנות.
סטודיו AP עבור פרסומי אקלים וסביבה