כיצד מספר דקות בודדות של ספורט או פעילות גופנית אינטנסיבית משפיעות על הלב? באיזה שיעור 4 דקות של ספורט מפחיתות את הסיכון למחלות לב?
מחקר חדש חושף נתונים משמעותיים על השפעת פעילות גופנית אינטנסיבית
מחקר חדש ופורץ דרך שפורסם בכתב העת British Journal of Sport Medicine, מציע תובנות חשובות לגבי הקשר בין פעילות גופנית אינטנסיבית וקצרה לבין בריאות הלב וכלי הדם, עם דגש על הבדלים בין גברים לנשים. המחקר, שנערך על סמך נתונים ממאגר הביו-בנק הבריטי, כלל מעל ל-22,000 משתתפים שלא עסקו בפעילות גופנית סדירה.
יתרונות פעילות גופנית אינטנסיבית לנשים
הממצאים המרכזיים מצביעים על כך שנשים שלא עסקו בפעילות גופנית סדירה, אך שילבו פרצי פעילות קצרים ואינטנסיביים בשגרת היום, היו בסיכון נמוך משמעותית למחלות לב וכלי דם. נשים שביצעו בממוצע 3.4 דקות של פעילות אינטנסיבית ביום ציינו ירידה של 45% בסיכון לאירועים קרדיווסקולריים חמורים ושל 67% לאי ספיקת לב. כמו כן, אפילו פרצי פעילות מינימליים של 1.2 עד 1.6 דקות ביום לא הוכיחו רק ירידה של 30% בסיכון לאירועים חמורים, אלא גם הפחיתו את הסיכון לאוטם שריר הלב ב-33% ואי ספיקת לב ב-40%.
נתונים על גברים
לעומת זאת, בקרב גברים שלא עסקו בפעילות גופנית סדירה, הקשר בין פעילות גופנית אינטנסיבית וקצרה לבין סיכון לאירועים קרדיווסקולריים חמורים היה פחות ברור, עם פחות ראיות לסטטיסטיקה משמעותית.
יתרונות נוספים של פעילות גופנית אינטנסיבית וקצרה
מחקרים קודמים הראו כי פעילות גופנית אינטנסיבית וקצרה, המכונה לעיתים "אימון אינטרוולים בעצימות גבוהה" (HIIT), יכולה להיות לא פחות אפקטיבית מאשר פעילות גופנית ממושכת ובעצימות נמוכה. לכל אורך שבוע, גם אימונים של 10-15 דקות יכולים לשפר את בריאות הלב, את חילוף החומרים ואת הכושר הגופני.
אימונים כאלה יכולים להגביר את קצב חילוף החומרים למשך שעות לאחר האימון ולעודד שיפור רגישות לאינסולין, מה שעשוי לסייע במניעת סוכרת מסוג 2. לאור זאת, צריכת חמצן מרבית (VO2 max) zvýšuje, ועשויה גם לשפר את בריאות הלב וכלי הדם על ידי חיזוק שריר הלב ושיפור תפקוד כלי הדם.
התאמה אישית והתחלה הדרגתית
חשוב לציין כי פעילות גופנית אינטנסיבית וקצרה לא מתאימה לכולם. אנשים עם בעיות לב או בעיות בריאות אחרות צריכים להתייעץ עם רופא לפני שהם מתחילים באימונים מסוג זה. יש להתחיל בהדרגה ולהגביר הן את העצימות והן את משך האימונים.
מסקנות סופיות
לסיכום, המחקר מדגיש את החשיבות של כל פעילות גופנית, אפילו אם מדובר בפרצי פעילות אינטנסיבית וקצרה, כדי לשפר את בריאות הלב וכלי הדם. עם זאת, יש להתייחס לממצאים בזהירות ולזכור כי יש למלא אחר מיידע רפואי בכל הנוגע לתחילת תוכנית אימון אינטנסיבית