שבוע אחד של דיפלומטיה ישראלית מזכיר לנו לאן הגענו
מנהיגות הימין הקיצוני באירופה
שבוע דיפלומטי סוער עבור ישראל, כשהמנהיג הימני הקיצוני של צרפת, ז'ורדן ברדלה, כיבד ועידה על אנטישמיות בירושלים בנוכחותו. במקביל, ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו בילית את סופ"ש עם ויקטור אורבן, ראש ממשלת הונגריה והמנהיג הימני הקיצוני הבולט באירופה, שאמר לו: "אני מודה לך, ויקטור", בהתייחסו להודעת הונגריה על פרישתה מבית הדין הבינלאומי בהאג.
קשרים פרגמטיים עם מנהיגים קיצוניים
באופן כללי, אין פסול בקשרים עם מנהיגי ימין קיצוני, במיוחד כאשר מדובר באנשים הממלאים תפקידי מפתח. ברדלה עשוי להיות הנשיא הבא של צרפת ואורבן, שעמד בשלטון זמן רב, מבצע מאמצים להישאר בתפקידו. לאור זאת, ישנם רבים ברחבי העולם המדברים עם ראש ממשלת ישראל ושואפים לקיים שיתופי פעולה, גם אם אינם חובבים אותו.
בין פרגמטיות לאידיאולוגיה
חשוב להבדיל בין פרגמטיות לבין אידאליזציה של דמויות אלו. השיח הנוכחי מתקיים על רקע מאבקים נגד הדמוקרטיה הליברלית והפרת שלטון החוק במדינותיהם. בשיחה עם השר עמיחי שיקלי, שהתייחס לביקור ברדלה, הוא ציין שהביקור מעורר תגובות חריפה משמאל.
אנטישמיות ודוקטרינות טוטליטריות
דברים נוספים שיש לקחת בחשבון הם השאלות הרחבות של ריאקציה שנאה למודרניות, חילוניות וליברליזם, והצורך להצביע על מקורות ההשראה של מנהיגים כדוגמת ברדלה ואורבן. המורשת ההיסטורית של רדיפות יהודים באירופה רלוונטית לדבר על האתיקה של חיבורים עם מנהיגים אלה.
לקחים מהעבר
בעוד המערכת המדינית הישראלית מתמודדת עם אתגרים מורכבים, חשוב לזכור את ההיסטוריה. לפני 49 שנים, באפריל 1976, ישראל קיבלה את ראש ממשלת משטר האפרטהייד של דרום אפריקה, ג'ון פוסטר, במעמד עם ההנהגה הישראלית, וזאת נחשבת לנקודה קודרת בתולדות הדיפלומטיה הישראלית.
סיכום
בעוד מדינת ישראל מחפשת צורות חדשות של שיתוף פעולה, יש מקום לתהות על האתיקה והערכים המנחים את הקשרים הללו. האם ישראל צריכה להתפאר בשותפות ערכים עם פשיסטים וגזענים, ולמה שהיסטוריה לא תשוב על עצמה
מאמר מעורר מחשבות וחשוב מאוד, צריך להיות מודעים לסכנות הזיקה האפשריות.
מאמר מעורר מחשבות, תודה על העדכונים!
מאמר מרתק וחשוב, תודה על השיתוף פעולה!
מאמר מרתק, תודה על העדכונים!
מאמר מעורר מחשבות וחשוב מאוד.
מאמר מעניין וחשוב באמת, תודה על השיתוף!
אכן חשוב ללמוד מההיסטוריה ולשקול איך לפעול בהווה.
אני מסכים, חשוב ללמוד מההיסטוריה כדי שלא נחזור על טעויות שלעבר.
מאמר מעניין באמת!