ברקע התלונות על מצות שרופות: האם זה מסרטן?
התלונות צפות מחדש
חג הפסח הקרב ובא מעורר שאלות רבות בנוגע לתזונה נכונה ובחירות מזון בריאותיות. השנה, מספר תלונות מצד צרכנים, בעיקר על מוצרי מצה של מותג "מצות יהודה", מציפות את הדיון על השפעת מצב המצות על הבריאות. רבים מהלקוחות דיווחו כי המצות נאפו יתר על המידה והן "שרופות", מרות ואינן ראויות לאכילה. אך האם יש סיבה רפואית להיות מודאגים?
הקשר בין מאפים חרוכים לסרטן
מבחינה בריאותית, ידוע כי חימום יתר של מזונות מעשיר בפחמימות, ובעיקר של מאפים, עלול להוביל להיווצרות אקרילאמיד – תרכובת כימית שמקורה בתגובה כימית הנקראת תגובת מיילארד. כאשר מזונות עמילניים, כמו קמח חיטה ותפוחי אדמה, נחשפים לחום גבוה, הסיכון להיווצרות אקרילאמיד עולה בעקבות כהות המאפה.
סיווג האקרילאמיד
הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן (IARC) סיווגה את האקרילאמיד כ"כנראה מסרטן בבני אדם" (Group 2A). מחקרים בבעלי חיים הראו קשר בין חשיפה לאקרילאמיד להופעת גידולים, וביחד עם המלצות רשויות הבריאות בעולם, כמו האיחוד האירופי וארגון הבריאות העולמי, עולה הצורך להפחית את החשיפה לחומר זה.
סיכוני בריאות נוספים
מאפים חרוכים אינם הבעיה היחידה: גם בשר חרוך הנצלה בטמפרטורות גבוהות, כמו סטייקים על המנגל, נחשבים למקורות לחומרים מזיקים כגון אמינים הטרוציקליים (HCA) ופחמימנים ארומטיים רב-טבעתיים (PAH), שידועים כהשפעה גנטית וסיכון מוגבר לסרטן מערכת העיכול. ההמלצה הכללית היא להימנע מחימום יתר בצורה שהיא מזיקה לבריאות.
המלצות בריאותיות
גם לאוהבי הטעמים הקלויים, ההמלצה היא להעדיף מצות הנאפות כהלכה, ללא חריכה. יש להקפיד על לעיסה מקיפה, שתייה מספקת ולשלב במידת האפשר מזונות עשירים בסיבים תזונתיים במהלך החג. אין כל ערך תזונתי במאפים חרוכים, וחשוב להימנע מהשחמה מופרזת.
מה לעשות אם רכשתם מצות שרופות?
אם רכשתם מצות שרופות או מוצרים שהיו אפויים יתר על המידה, חשוב לדעת כי יש לכם זכות לפנות לשירות הלקוחות של החברה המייצרת, להחזיר את המוצר ולקבל זיכוי או פיצוי.
בריאותכם חשובה – הקפידו על התזונה וההנחיות הבריאותיות בזמן חג הפסח
הצפתי בסרטון, תודה רבה על המידע החשוב!
איך יכול שרפה שָׁרוּפ, לגרור סרטן?
השקיעו זמן טוב בחגיגה!
תודה על ההסבר המועיל!