דילוג לתוכן

ועדת חוקה במשא ומתן עם גורמי ביטחון: האם הפעלת סמכויות החוק נחשבת לאכיפה בררנית?

בנוכחות ראש השב"כ והיועמ"שית: כך יתנהל הדיון הדרמטי בכנסת

רקע לדו"ח הדיון

יושב ראש ועדת חוק חוקה ומשפט, ח"כ שמחה רוטמן, הוציא הודעה המדריכה את המוסדות השלטוניים לשוב ולהתכונן לדיון בכנסת על נושאים רגישים הנוגעים לאכיפת החוק ולחופש העיתונות. הדיון יתרכז במסמכים שהועברו לוועדה, הכוללים 43 שאלות מרכזיות אשר ידרשו ממשרד המשפטים, המשטרה, השב"כ והפרקליטות להציג תשובות.

נושאים עיקריים

חשש לאכיפה בררנית

רוטמן העלה שאלות חשובות אודות מדיניות פתיחת חקירות הדלפה והאם היא ננקטת באופן שוויוני בין אנשי ציבור ועיתונאים. הוא דרש פרטים על קריטריונים לקביעת חשיבות ציבורית, והאם קיימת אכיפה מבוססת חוקים ברורים ללא שיקולים פוליטיים.

פגיעות בחופש העיתונות

במרכז השיח נמצאות השאלות כיצד נשמר האיזון בין ביטחון המדינה לבין חופש העיתונות. רוטמן ביקש להבין אם עיתונאים זומנו לחקירות או התנגדו לחשוף את מקורותיהם, והאם הוקנו להם אמצעים חוקיים כמו צווי חיפוש או האזנה.

זכות ההיוועצות עם עורך דין

עוד ישנם דיונים על הסוגיה של מניעת מפגש בין עצורים לעורכי דינם. רוטמן ביקש נתונים על מקרים בהם מנעו מפגשים, כמו גם על הודאות שהושגו בזמן זה, והערעורים שהתקבלו בעקבותיהם.

שאלות אישיות לרשויות

כחלק מהמסמך, מופנות שאלות ישירות לראש השב"כ, האם היה מעורב בחקירות ספציפיות ומה תפקידו בכך. השאלות כוללות גם האם חקירות שמתבצעות נגד שרים ונבחרי ציבור לא נעשות בידיעת הדרג המדיני.

מסקנות והמלצות

הדוח מהווה מסמך מרכזי עבור השיח הפוליטי בישראל, ומטרת הדיון היא לקבוע את גבולות השיח החוקי והחברתי במדינה, כמו גם להבטיח שמירה על אמות המידה הדמוקרטיות והחוקות של אזרחי ישראל

3 מחשבות על “ועדת חוקה במשא ומתן עם גורמי ביטחון: האם הפעלת סמכויות החוק נחשבת לאכיפה בררנית?”

  1. המשא ומתן בין הגורמים באוכלוסייה וארגוני הביטחון הוא תהליך מורכב באמת.

סגור לתגובות

Scroll to Top