דילוג לתוכן

האם תקיפה צבאית על איראן תוביל למלחמה? ניתוח הסיכונים וההזדמנויות במאבק על הגרעין האיראני

תקיפה באיראן: האם מדובר במלחמה או במבצע צבאי קצר?

ההקשר הנוכחי של התקיפה האיראנית

הדיווחים האחרונים מעידים על התרחקות הרעיון של תקיפה צבאית נגד מתקני הגרעין של איראן, זאת למרות שהאופציה עדיין קיימת. נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, השיב על דיווחים בעניין ואמר: "אני לא ממהר לעשות את זה", מה שהצביע על כוונה לנסות ולחתור להסכם דיפלומטי. לעומת זאת, גורם ישראלי טען שישראל לא פרשה לחלוטין מהאופציה של תקיפה צבאית.

רעיונות התקיפה: מה ניתן להשיג?

על פי ניתוח של החוקר מייקל אייזנשטט ממכון וושינגטון למדיניות המזרח התיכון, יש להבין כי תקיפה תפעל כדי להיכנס לעימות עמוק יותר עם איראן, ולא תהיה פעולה "חד פעמית". הוא מדגיש את הצורך לראות בתקיפה פתח למבצע ארוך טווח, כולל פעולות חשאיות ודיפלומטיה.

ההבדל בין המקרים בעיראק ובסוריה לאיראן

במהלך השנים, ישראל הצליחה לבצע תקיפות מוצלחות נגד מתקני גרעין בעיראק ובסוריה. עם זאת, המצב האיראני שונה באופן משמעותי. לדברי דני סיטרינוביץ', עמית מחקר ואני מחקרי ביטחון לאומי, תוכנית הגרעין של איראן שונה במהות מתוכניות אחרות, שכן הידע והיכולת האיראניים מפותחים ומוגנים.

סיכונים והשלכות התקיפה

אייזנשטט מזהיר כי תקיפה נגד איראן כרוכה בסיכונים גבוהים. הדבר עשוי לכלול סכנות ללכידה של חיילים ישראליים ואמריקניים, עיכוב אזרחי איראנים בעלי אזרחות כפולה, הגברת פעולות טרור בהיקף רחב, ושיבוש ייצוא הנפט מהמפרץ.

מה יכול להשתבש?

כפי שמתרה אייזנשטט, איראן עשויה לנסות ולבנות מחדש את היכולות שלה אחרי תקיפה ראשונית על ידי הסתרת מתקנים חדשים בתוך אזורים אזרחיים. המצב צפוי לדרוש פעולות נוספות בעתיד על מנת להניא את איראן מהמשך בפיתוח הגרעין.

מה הסיכונים ומה ניתן להשיג?

ככל שניתן לשלוט במודיעין ובחימוש, ישנה אפשרות להשיג הישגים משמעותיים. אייזנשטט מציין כי "חלון הזדמנויות לתקיפה" עשוי להופיע בשל המהלומות האחרונות שנעשו על ידי ישראל.

שינוי משטר באיראן

אייזנשטט מציין כי תבוסה צבאית עשויה להביא לשינויים פוליטיים משמעותיים במדינה. אולם, הוא מתריע כי אין לבסס מדיניות על תרחישים לא ודאיים.

האם יש חלופות להסכם?

בהתאם לדברים של סיטרינוביץ', יתכן שיש מקום להגיע להסכם דיפלומטי שיכול להחזיק את איראן אחורה בטווח הקרוב.

לסיכום, התקיפה הצבאית לא תהיה פעולה פשוטה, אלא מהלך שיביא עמו סיכונים רבים. תקיפה עשויה להוביל לעימות ארוך טווח, שלא בטוח שישראל תהיה מוכנה אליו, ולכן חשוב לבחון את כל האפשרויות הקיימות לקראת צעד משמעותי כזה

Scroll to Top