עיראק מקדימה את הצפוי: סופות אבק רבות בשנת 2023
הכנת האדמה לסופות האבק
במרחבים המורכבים של עיראק, התחזיות מצביעות על כך שזו עשויה להיות שנה מתמודדת במיוחד עם סופות אבק. באמצע אפריל, סופת החול הקשה ביותר בהיסטוריה המודרנית של עיראק פגעה במרכז ובדרום המדינה, גרמה ליותר מ-3,700 מקרים של חנק ורקעה את השמים לנגע כתום.
שינויי אקלים והשפעותיהם
על פי דיווחים מחקריים, שינויים אקלימיים חדים האחראים לעלייה משמעותית בטמפרטורות שותפים להחמרת המצב בעיראק, כאשר טמפרטורות קיץ מגיעות לעיתים ליותר מ-50 מעלות צלזיוס. מחסור במים חמור עורר ירידה ניכרת בחלק המשאבים זמינים, שמגיעה כבר ל-55 מ"ק בשנה לאדם, לעומת יותר מ-2,000 מ"ק לפני שתי עשורים.
הגברת האזעקה
מומחים לאיכות הסביבה פונים לרשויות העיראקיות לבצע פעולות דחופות לעצירת התקדמות המדבור. העבדול לטיף, חבר "המצפה לזכויות אדם בעיראק הירוקה", צופה שיתכן ועיראק תחווה בין 150 ל-200 ימים מאובקים במהלך השנה הנוכחית. לכך יש להוסיף את הידלדלות מאגרי מי התהום בעקבות שימוש מופרז בהם לחקלאות.
השפעת הסערות על הכלכלה והחיים היומיומיים
עכשיו יותר מתמיד, קיימת מציאות קשה בקרב האזרחים, כאשר קו מחקר המסביר את ההשפעות החמורות של שינויי האקלים מעיד על כך שהאמת הכלכלית נמוכה מ-50% במגזר החקלאי בדרום עיראק. על כך, עיתונאי האקלים מורתד חמיד מדגיש שיותר מ-8,000 תאואים נהרסו בגלל נטייה להיבש ולחוסר מים בביצות, דבר שיוביל עוד לפגיעה במגוון המינים ובתחום התיירות בעיראק.
תגובות והסכמות ממשלתיות
בהקשר זה, דובר משרד הסביבה העיראקי לא שלל את האפשרות של סופות האבק, אך טוען שהשפעותיהן לא יהיו קשות בשל הלחות והגשמים שנרשמו. תוכנית המשרד לאיכות הסביבה לשנת 2022 כוללת ניסיונות להתמודד עם בעיות אלו, ובמרכזה הקמה של מסדרונות ירוקים המספקים חוסן מול הסערות. בינתיים, ממשלת עיראק מתמודדת עם מחסור בזמן.
לעיראק, כמו גם למדינות נוספות במזרח התיכון, יש להתגייס ולהיערך למציאות הסביבתית החדשה והלא-נוחה הזו.
תגיות: עיראק, שינויי אקלים, סופות אבק, איכות הסביבה, חקלאות, מדבור, ציבור, משאבי מים, דיבור אקלימי