פרדי דגן ז"ל: מאמן אגדי שהשפיע על ילדי הגליל העליון
דמות מרכזית בכדורגל ובחיי הקיבוץ
אזור הגליל העליון חווה לא אחת מחלוקות בין האוכלוסיות השונות, זו העירונית, קרית שמונה, וזו הכפרית, הקיבוצים והמושבים. בין המחלוקות והעניינים החברתיים בלטה דמות אחת, פרדי דגן ז"ל, שהפך לקונצנזוס בקרב אוהבי הכדורגל בו. דגן, שנפטר בגיל 85 לאחר מאבק במחלה קשה, נחשב למאמן אגדי, לא בגלל הישגיו על המגרש, אלא בשל ההתנהלות שלו כאדם וכמאמן.
ילדותו והעלייה לארץ
פרדי דגן נולד בשנת 1937 באוסטריה, שם התחבא במנזר יחד עם משפחתו בזמן בריחתה לבלגיה. ב-1945, לאחר סיום מלחמת העולם השנייה, חזר לאוסטריה ופגש את אמו, ולגיל 18 עלה לישראל ונקלט כחשמלאי בקיבוץ דן. בכפר בלום, הקיבוץ שבו הקים את משפחתו, החל את דרכו בכדורגל, כשהיה בין המייסדים של מועדון הכדורגל הפועל כפר בלום.
קריירת האימון
דגן שיחק כבלם בהפועל כפר בלום והמשיך את דרכו בהפועל קרית שמונה לאחר סגירת קבוצתו. במשך יותר משני עשורים שימש כמאמן במחלקת הנוער של הפועל כפר בלום, והמשיך גם בהפועל קרית שמונה, שם אימן קבוצות בוגרים ונוער. במקביל היה רכז ספורט ותרבות בקיבוץ כפר בלום, מה שמצביע על מעורבותו הרבה בקהילה.
השפעתו על השחקנים
משורות מחלקת הנוער של כפר בלום צמחו שחקנים מוכרים, כמו השוער דני עמוס והקשר אדריאן רוצ'ט. אסף פחימה, עוזר מאמן עירוני אשדוד, ציין כי דגן היה איש מקצוע שהקדים את זמנו. "הרבה לפני שהסטטיסטיקות והאנליטיקה נכנסו לכדורגל, הוא הגיע עם פנקסים, ניהל מעקב פרטני על כל שחקן," אמר פחימה. "הוא הביא שיטות מאירופה, ונראה שהיו לו פתרונות לכל בעיה."
ערכים חברתיים
דגן לא היה רק מאמן, אלא גם מנטור לחיים רבים. הוא חינך את שחקניו לערכים של חברות ועזרה הדדית, והקשרים שיצר בין ילדי העיר לבין ילדי הקיבוצים והמושבים היוו דוגמה למודל חברתי ראוי. "למדנו לקבל אותו ואת כלבו שהסתובב סביב המגרש," סיפר פחימה. רבים מהשחקנים שמרו על קשר עם דגן גם שנים לאחר מכן.
סיום
פרדי דגן ז"ל השאיר חותם עז על הכדורגל הישראלי והחברה במקום. "זכינו שאיש כזה מיוחד ייקח חלק במסע חיינו," סיכם פחימה. יהי זכרו ברוך