דילוג לתוכן

איראן על סף שינוי היסטורי: האם טהראן תעזוב את הבירה בעקבות שקיעת הקרקע והמשבר האקלימי?

לא רק במישור הביטחוני: האדמה נשמטת תחת רגלי האיראנים

שקיעת קרקע בטהראן

על רקע המגעים להסכם גרעין והמצב הכלכלי הקשה, איראן מתמודדת עם בעיה קשה נוספת: תופעת שקיעת הקרקע שמכרסמת ביסודות המבנים ובתשתיות באזור הבירה טהראן. סדקים בקרקע התגלו בסמוך לשדה התעופה המרכזי ובאתרי אונסקו כמו העיר העתיקה בפרספוליס. תופעה זו מסכנת את בטיחות הציבור וגורמת לחשש בקרב התושבים, עם פינוי של עשרות בתי ספר בשנה שעברה מחשש לקריסה.

גורמים לתופעה

שקיעת הקרקע נגרמת מגורמים גיאולוגיים, שהחמירו עקב תקופות בצורת ומשבר האקלים. בנוסף לכך, ניהול לא עקבי של משאבי המים תורם למציאות הקשה. התופעה בטהראן מחמירה, כשהיא פוגעת ביסודות בתים ובמסילות רכבת. הנשיא מסעוד פזשכיאן הציף את הנושא והזהיר כי "טהראן נעשית בלתי ראויה למגורים".

תוכנית העברת הבירה

בחודש ינואר, דוברת הממשלה האיראנית, פאטמה מוהג'ראני, הודיעה כי איראן שוקלת להעביר את בירתה לאזור מקראן שבדרום המדינה, בתגובה לצפיפות, מחסור במים ותשתיות חשמל לקויות. לדבריה, שני צוותים הוקמו בכדי לבחון את ההיתכנות להעברת הבירה ולהקים כלכלה ימית במקראן, השוכן לחופי מפרץ עומאן.

מוהג'ראני הדגישה כי בשלב זה מדובר בדחיפה ראשונית, ואין בכך דחיפות מיידית. האזור נבחר בשל יתרונותיו האסטרטגיים, לרבות קו חוף באורך אלף קילומטרים ואזור סחר חופשי צ'אבהאר, שמטרתו ליצור מסדרון סחר בינלאומי בין מרכז אסיה לאוקיינוס ההודי.

היסטוריה של רעיון ההעברה

רעיון העברת הבירה עלה במספר הזדמנויות מאז המהפכה האסלאמית ב-1979, והצבור תאוצה בתקופת כהונתו של הנשיא לשעבר מחמוד אחמדינג'אד, בעיקר בשל החשש מפגיעות רעידות אדמה. אמצע שנות ה-2010 ראתה את הנשיא לשעבר חסן רוחאני מעלה את הנושא מחדש, בהקשר לבעיות סביבתיות והתרחבות בלתי מבוקרת של העיר.

האם בעקבות הסיכונים שמנהלים את טהראן, התוכנית להעתקת הבירה תצא לפועל? רק הזמן יגיד

Scroll to Top