האם ישראל צריכה לנרמל את יחסיה עם סוריה?
רקע
בימים האחרונים, פורסמו דיווחים כי נשיא סוריה החדש, אחמד א-שרע, הציע לחבר קונגרס אמריקאי את רצונו להצטרף להסכמי אברהם ולבצע ניסיונות לנרמל את היחסים עם ישראל, אך בתנאים מסוימים. דרישות אלו כוללות הפסקת התקיפות בשטח סוריה, נסיגה ישראלית מחבל הבשן והחרמון הסורי, ושמירה על שלמותה של סוריה.
המחלוקות סביב ההצעה
האמירה של א-שרע עוררה תגובות מעורבות בכלי התקשורת וסימני שאלה לגבי הכוונות האמיתיות של סוריה. מוחמד אל-ג'ולאני, מנהיג ארגון 'תחריר א-שאם', הביע התנגדות לרעיון זה, תוך שמצביע על האבסורד בלהציע נרמול יחסים עם ישראל בזמן שמתמידים בהתמודדות עם הכיבוש הציוני.
טיעונים נגד הנרמול
ישנם מספר סיבות מדוע לא נכון מבחינת ישראל לענות בחיוב לדרישות הסוריות:
1. האופי הג'יהאדיסטי של המנהיג
אל-ג'ולאני וניהולו עוברים דרך היסטוריה של גיוס ג'יהאדיסטים מערבים ומחו"ל, דבר שמצביע על אופי אנטי-ישראלי שמעודד טרור. לא ניתן להתייחס לתנועותיהם הכוחניות בשום אופן כהן ממשלה מתונה או מוסרית.
2. עמדות עוינות
העמדות של אל-ג'ולאני ואנשיו כלפי ישראל מעידות על אנטגוניזם עמוק. המושג "נרמול" במובן הסורי עשוי להיות מסווג כהסכם פרגמטי, אך בפועל זה יכול להפוך לסכנה ממשית לישראל.
3. גורמים קיומיים
בנוסף, הפתעות מסוימות שמגיעות מהצד הסורי של המערכת מחייבות זהירות רבה. אי-דרישה לגבול רמת הגולן מדגישה את חוסר השקיפות בעסקאות המוצעות.
מסקנה
בהתחשב בנסיבות הכוללות ובסיכונים המוחשיים שעשויות לנבוע מהסכמות כאלו, עמדתו של הכותב היא כי ישראל לא אמורה לקבל את הקריאה לנרמול יחסים עם סוריה. במקום זאת, ניתן לחפש דרכים מעשיות יותר לסייע ולהתמודד עם האיומים של כוחות ג'יהאדיסטיים בסביבה.
תגיות: סוריה, ישראל, יחסי חוץ, ג'יהאד, נרמול יחסים, אל-ג'ולאני, אברהם, הסכמים, טרור