הבלתי נתפס קרה: כפר שלם נמחק בעקבות קריסת קרחון בהרי האלפים
אסון דרמטי בשווייץ
כפר בלאטן שבקנטון ואלה בדרום שווייץ נחרב כמעט לחלוטין בעקבות קריסת חלק גדול מקרחון שנפל לתוך העמק שבו הוא שוכן. תיעודים מרגע הקריסה חושפים את ממדי הקטסטרופה האקלימית שהתרחשה במקום. למרבה המזל, 300 תושבי הכפר פונו מבעוד מועד, אך אדם אחד עדיין מוגדר נעדר, ובתים רבים נהרסו כליל.
פינוי ותהליך ההערכה
התושבים פונו מבתיהם ב-19 במאי, לאחר שגיאולוגים הוציאו אזהרות על אי-יציבות הקרחון. מהנדסים העריכו כי הקרחון, המכוסה בכ-9 מיליון טונות של פסולת, זז בין 2.5 ל-3.5 מטר ליום לעבר העמק. קריסת הקרחון התרחשה בסביבות 15:30, והשארתה של מפולת אדירה הותירה ענן אבק עצום, שנשמע כמו שאגה מחרישת אוזניים.
בדמעות ובתקווה
ראש הכפר, מתיאס בלוואלד, נאם בדמעות במסיבת עיתונאים לאחר האסון. הוא טען "איבדנו את הכפר, אבל לא את הלב", והבטיח כי הכפר עדיין יש לו עתיד, ו"קולקטיבית ניתמוך זה בזה".
סיוע ממשלתי
גורמים רשמיים ציינו כי יידרשו שנים רבות כדי להתאושש מהנזק, שמומחים מעריכים את היקפו כטרם הושלם. רפאל מיוראז, ראש המשרד האזורי לסכנות טבע, אמר כי ייתכן שהצורך בפינויים נוספים באזורים הקרובים לבלאטן עלול להתעורר, בעקבות המפולת שנרשמה כרעידת אדמה בעוצמה 3.1, שעשויה לגרום להצפות.
השפעות שינויי האקלים
שינויי האקלים מגבירים את הסיכון לאסונות כאלה, כאשר קרחונים מתמוססים במהירות ופוגעים באוכלוסיות במקומות גבוהים. הדו"ח האחרון על מצב הקרחונים בשווייץ מציע כי כולם עלולים להיעלם תוך מאה שנה אם העלאות הטמפרטורות לא ייעצרו.
המצב בלאטן הוא תזכורת כואבת לכך שכפרים Alpine עומדים בפני סיכונים משמעותיים כתוצאה משינויי האקלים, וכי בהתאם לנתונים, סבירות ההתרחשות של אסונות כאלה רק הולכת וגוברת