מאחורי הקלעים: כך נראתה ההיערכות למכת הפתיחה באיראן
הכנות מקיפות למבצע “עם כלביא”
ההיערכות למכת המנע הקטלנית באיראן החלה עוד באוקטובר, בזמן שיא הלחימה מול חיזבאללה. שיתוף הפעולה בין חיל האוויר לאמ”ן (אגף המודיעין) התמקד בזיהוי “מרכזי הכובד” של האייתולות, עם דגש על סדנאות חשיבה אסטרטגיות, סיכולים מוצלחים והגעה ל”מקסימום ביצוע” מול תוכנית הגרעין. אמ”ן החל בתהליכים אלו בשנה שעברה, במטרה לגבש את המטרות ולהשיג את המודיעין הנדרש להתקפות המתוכננות באיראן.
נוהל הקרב והעבודה המודיעינית
נוהל הקרב נכנס לתוקף בסוף אוקטובר, כשהמצב בשטח הצביע על צורך מיידי בפעולה פרקטית. במהלך פגישות אינטנסיביות, גובשה תמונת מצב מודיעינית ובניית בנק מטרות. יש לציין כי הצלחות הסיכולים וההשמדת המשגרים היו הפתעה חיובית עבור המערכת. גורמים באמ”ן ציינו כי “אם המלחמה משולה למכונית – אז המפתחות של הרכב זה העליונות האווירית”.
התמקדות במרכזי הכובד
מרכזי הכובד שזוהו כוללים מערכות טילים, פרויקט הגרעין, פיקוד וחציצה, הכלכלה האיראנית והתעשייה הצבאית. במהלך השבועות שקדמו למבצע, הקבוצות המודיעיניות פעלו תוך סדנאות אסטרטגיות במפקדת 8200, על מנת להבין כיצד להשיג עליונות אווירית שתאפשר להם לפעול בהצלחה.
התקדמות בפיתול המודיעיני
מהשיחות עולה כי בתחילה, התחושות היו חיוביות, אך שינויים במצב המודיעיני הצביעו על קשיים בניתוח והבנה של מטרות הפעולה. בינואר, בעקבות חוסר הצלחה, הוחלט לשנות את אסטרטגיית העבודה על ידי פיצול הצוותים לפתרון בעיות ספציפיות וכך, בפברואר, הושג סוף סוף פיצוח שהוביל לבניית בנק המטרות המורכב מעשרות יעדים.
איום הגרעין והתקפות על טילים
לאור המידע שצברו, גורמים באמ”ן ציינו כי היו קרובים מאוד לתמהיל שיכול היה להביא את איראן לפצצת גרעין. בין היתר, נלקחו בחשבון גם התקפות על המטילים והבסיסים השונים תוך שציין כי “נטרלנו כבר כ-40% מהטילים הבליסטיים של האיראנים”.
מסקנות ואסטרטגיה לעתיד
לסיום, גורמים באמ”ן ציינו כי ישנם עוד מטרות בבנק, ושצפויה פעולה נרחבת תוך שבועות הקרובים. המצב המודיעיני מצביע על איום מתמשך מהציר האיראני, ופעולות אלו נועדו לוודא שהטייסים יחזרו הביתה בשלום. “אנחנו בתהליך של חיזוק העליונות האווירית”, הוסיפו, “וזהו רגע קריטי לפעולה